Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése

5+1 tipp, hogy igazán csodás legyen a tengeri akváriuma

A mai napig tartja magát a tévhit, hogy egy tengeri akvárium fenntartása rendkívül bonyolult és macerás, pedig a szakemberek tanácsaira hallgatva akár kevesebb tennivaló is lehet vele, mint egy édesvízi változattal. Néhány praktikus tipp megfogadásával otthona új dísze garantáltan szép és könnyen karbantartható marad, miközben a halak is kifogástalan egészségnek örvendhetnek.

1 - Válassza a nagyobbat!

Kezdő haltartók gyakori hibája, hogy azt gondolják, egy kisebb akváriummal a tennivaló is kevesebb. Ennek pont az ellenkezője igaz. Minél nagyobb a tartály, annál stabilabbak a víz paraméterei és a hőmérséklet, emellett a későbbiekben sokkal rugalmasabban bővíthető, mint egy kisebb típus. Bár az akvárium ára így borsosabb lehet, hosszútávon a kisebb fenntartási kiadások visszahozzák a költségeket.

 

nagyobb tengeri akváriumot válasszon

2 - Jó akvarista holtig tanul

Senki sem születik úgy, hogy a kisujjában van az akvarisztika minden fortélya. Éppen ezért akvárium készítés előtt mindenképp kérje ki szakember tanácsát, és mélyedjen el a könyvtárakban és az interneten fellelhető szakirodalomban! Tudjon meg minél többet a tervezett halfajtákról, korallokról, karbantartásról, esetleges betegségekről, problémákról! Sok későbbi idegeskedéstől kímélheti meg magát, ha felkészülten várja otthona új lakóit.

 

az akvárium lakói, berendezése

3 - Készítsen kívánságlistát a halakról!

Ahány halfajta, annyi féle igény, táplálkozási szokás, várható élettartam. Már az akvárium beszerzése előtt érdemes listát készíteni, hogy pontosan milyen halakkal szeretné feltölteni az akváriumot, hiszen az adott faj igényei nagymértékben meghatározzák a lehetőségeket. Ha pedig új lakókat venne, mindenképp tisztában kell lennie azzal, hogy jól megférnek-e majd a már meglévő társaikkal.

4 - A vízminőség a kulcs

Egészséges halállomány csak egészséges vízben lehetséges, éppen ezért a vízszűrőkön, keringetőkön és tápanyagokon nem érdemes spórolni.  Léteznek vízminőségmérő szerkezetek is, ezek segítségével mindig pontos képet kaphat az akvárium aktuális állapotáról. A felgyülemlett salakanyag, ételmaradék veszélyes szintre emelheti a víz ammóniaszintjét, ami hosszú távon a halak megbetegedéséhez és elpusztulásához vezet. A tengeri élőlényeknek emellett vízáramlatra is szükségük van, melyet egy jó minőségű hullám generátorral biztosíthat számukra.

 

a tengeri akvárium vízminősége

5 - Először mindenki a karanténba

A betegségek elkerülése és elterjedése érdekében minden új halat a külön erre a célra tartott karantén akváriumban érdemes elhelyezni, mielőtt összeengedné a többiekkel. Ebbe az akváriumba nem szükséges növényeket vagy talajt telepíteni, búvóhelyről ellenben gondoskodni kell. Célszerű a kereskedésből vizet hozni, hogy az átállást minél inkább megkönnyítse az állatnak. A karantén akvárium később, esetleges betegségek esetén is hasznos, hiszen a gyengélkedő hal könnyedén elkülöníthető.

 

karantén az akváriumba engedés előtt

+1 - A türelem a legjobb tanácsadó!

A tengeri akvárium bizony nincs kész egyik percről a másikra! A szükséges baktériumok elszaporodása több hetet is igénybe vehet, és az élővilág is csak fokozatosan telepíthető. A hozzáértés mellett a türelem a jó haltartó másik nagy erénye!

Kérjen ajánlatot egyedi akvárium készítésre, vagy tekintse meg akvárium szettjeinket, keressen minket bizalommal!

Webáruház készítés